Creștinii este supărați că Patriarhia e comparată cu McDonald’s

Pe 17 iulie Capital a publicat un articol cu titlul „Patriarhia Română, profit mai mare ca McDonald’s” în care spunea că… ei bine, că Patriarhia Română a închis anul financiar 2011 cu un profit mai mare decât McDonald’s.

Primele spuse trăznite a venit tocmai de la zisa biroul de presă al zisei patriarhii:

Dacă ar fi avut decenţa impusă de deontologia profesională, jurnalistul săptămânalului Capital ar fi aflat că veniturile menţionate nu se găsesc într-un cont special şi nu au intrat în buzunarele cuiva  […]

[T]ermenul profit este impropriu cultelor religioase, deoarece la sfârşitul fiecărui an sumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor. Ca atare, comparaţia cu McDonald`s România este ridicolă şi tendenţioasă. […]

Menţionăm în mod special că o parte din veniturile acestora [mitropolii, eparhii etc.] sunt reprezentate de stocurile de lumânări şi alte obiecte religioase încă nevândute la parohii şi mănăstiri pentru care există facturi neîncaste, dar care sunt considerate venit în evidenţele contabile ale Ministerului Finanţelor Publice.

În concluzie, recomandăm domnului Valentin Vioreanu mai multă documentare când abordează astfel de subiecte care prezentate în mod incomplet şi tendenţios contribuie la inducerea unei atitudini ostile faţă de Biserică, instituţia poporului român care se bucură constant de cea mai mare încredere din partea românilor din ţară şi străinătate.

Ah, și mai apoi este comentariile la articol, de la pravoslavnici care este tare supărați, da’ tare de tot. Capodopere, musiu, adevărate capodopere. Parol, monșer! (Pe pagina completă a postării. Faceți clic pe chestia aia cu săgeată.)

 • Transmiterea de valori în cadrul familiei, de la părinți la copii, tot manipulare o numeşti ? Transmiterea de cunoștințe în şcoală este tot manipulare ? Ori, străduinţa unei credințe (care nu face propagandă) de a-i sensibiliza pe oameni în privinţa valorilor spirituale, de ce tu o numești manipulare ?
  Dacă un bătrân merge o dată, de două ori pe lună la biserică și cumpără 2-3 lumânări (benevol, este important de menţionat), de ce numești tu asta manipulare ? Manipularea înseamnă dezinformare interesată. Dacă tu nu prea crezi în Dumnezeu, de ce trebuie să numești libertatea celorlalţi, manipulare ? De fapt cine face manipulare? Ceea ce faci tu, oare cum se cheamă ?
 • Iar în ceea ce priveşte Biserica… Întemeierea Bisericii reprezintă numitorul comun al tuturor cărţilor din Noul Testament, de aceea, dacă divinitatea în care crezi ţine de Revelaţia Scripturii, atunci nu poţi spune că nu ai nevoie de Biserică !
 • Faptul că este formată și dintr-un “element uman”, care, prin natura lui umană nu este infailibil (fără greşeală), este adevărat, dar ea nu este formata doar din oameni… „Elementul uman” nu reprezintă decât „un compromis asumat” în cadrul Bisericii…. Biserica se definește ca ,,instituție” divino-umană, ca şi colaborare a “divinului” cu “libertatea omului”, colaborare pentru mântuirea oamenilor ce va dura, după afirmația Mântuitorului Hristos, până la ,,sfârșitul veacului”(Matei 28,20).
 • Prezenţa “factorului uman”, a libertăţii (element vulnerabil care poate alege binele sau răul) omului (credincioşi, dascăli, preoţi) în Biserică,… a fost asumată de Dumnezeu încă de la început în ideea că divinul (Dumnezeu, harul divin, învăţătura fără greşeală) va conferi invariabil Bisericii o demnitate de netăgăduit, de către nimeni.
 • [D]intre toate religiile, revelaţia iudeo-creştină este cea care corespunde acestei perioade, fiecare aspect al ei fiind în acelaşi timp în acord perfect cu logica (se argumentează fiecare aspect, chiar ştiinţific sau în mod incontestabil) cu bunul simţ şi cu psihologia umană, după acelaşi tipar al armoniei Creatorului…
 • Ortodoxia, Biserica, nu “dezinformează”, ea (ca instituţie divino-umană) nu face altceva în mesajul său (în învăţăturile sale) decât să păstreze cu sfinţenie şi să transmită fără schimbare, spiritualitatea creştină transmisă de Fiul lui Dumnezeu şi de Apostoli, primelor comunităţi creştine. 
 • Prin afirmaţia ta că “religia nu este o chestiune în numele careia să fie omoraţi oameni nevinovati”, observ la tine atitudinea unei persoane care se opune fanatismului islamic. Dar tot tu, la începutul mesajului tău te întrebai de ce nu este religia musulmana mai bună…. Şi atunci trebuie să te hotărăşti…. Se pare că ai găsit răspunsul la întrebare… În istoria Bisericii Ortodoxe (nu mă pronunţ pentru celelalte culte şi dispute) nu vei întâlni astfel de abuzuri, ci chiar, dimpotrivă (!), vei întâlni creştinii paşnici care şi-au dat viaţa cu sutele de mii în arenele romane, în persecuţiile din diverse state şi perioade istorice, din partea diferitelor religii, sau mai recent, schingiuiţi înfiorător, pentru naţionalismul şi credinţa lor, în temniţele rgimului comuniste
 • Dar la urma urmei, cu ce te deranjează pe tine că oamenii din Biserică sunt întreprinzători şi muncesc ? Nu se ocupă nimeni cu cămătăria, totul este obţinut prin muncă cinstită. Sau ai prefera ca Biserica doar să aştepte să primească banii de care are nevoie, iar în rest să nu desfăşoare nimic?
 • Trebuie sa-l regindim pe Dumnezeu, sa-l scoatem din viata mistica(de multe ori primitiva) la lumina reala si sa-l adaugam si la constructiile de zi cu zi , la viata de zi cu zi pt. ca el ne-a facut cu toate cele necesare sa traim si sa supravietuim Duminica dar si lunea !
 • Articolul este prost, tendentios, iar incercarea domniei sale de a-si apara dreptul la opinie este de-a dreptul hilara. Ma mir ca o revista cu pretentii precum „Capital” permite astfel de articole copilaresti, ce sunt ma degraba mandria publicatiilor de tip „fata de la pagina 5”
 • Lumea civilizata este prospera tocmai pentru ca este civilizata si respecta legile si valorile traditionale. Ce mesaj le dati romanilor care au plecat in alte tari, intorcand spatele scarbiti Romaniei? Ce mesaj aveti pentru romanii care se incapataneaza sa munceasca cu harnicie si cinste si sa sustina valorile lumii civilizate si ale crestinismului?
 • Nu te obligă nimeni să dai aceşti bani… […] Dacă tu ştii câteva exemple negative ale unor oameni care şi-au greşit profesia, asta nu înseamnă că ţi-ai făcut o imagine corectă despre Biserica Ortodoxă şi despre rolul ei în viaţa oamenilor…
 • SA VA MANANCE CANCERUL PE TOTI !!!
 • RUŞINE SĂ ÎŢI FIE CAPITAL.RO
  În articolul de ieri aţi scris: MCDONALD’S ROMANIA pentru ca acum să scrieţi doar… MCDONALD’S ??? Or fi crescut de ieri de peste o mie de ori ?????????
  CE MAI CONTEAZĂ UN ARTICOL MANIPULATOR ÎN PLUS ?
 • 90% dintre romani sunt ortodoxi .Este cat se poate de corect . O comparatie jenanta care nu-si are locul in ROMANIA. Cea mai PROASTA COMPARATIE pe care am citit-o intr-o viata . Sa compari baza credintei si spiritalitatii unui popor cu ,, gogosile” umflate ale unui butic, cam asa a ajuns actualmente. MCDONALDS probabil ca nu mai este frcventabil la noi, a trecut vremea cand romanii ingiteau toate E- urile strainilor. Il poti compara cu orice categorie din gama hranei ca aliment , nicidecum cu HRANA SPRITUALA a unui popor. DEZGUSTATOR !
 • Ce numeşti tu fanatism ? Contextul în care o credinţă (care nu face propagandă) se străduieşte să îi sensibilizeze pe oameni în privinţa valorilor spirituale ?
 • Dacă un bătrân merge o dată, de două ori pe lună la biserică şi cumpără 2-3 lumânări (benevol, este important de menţionat), de ce numeşti asta fanatism? Este aceasta o manipulare ?
 • Dincolo de „factorul uman” , care înaninte de a ajunge acolo, provine din miezul societăţii, Biserica presupune altceva, transmitere de valori spirituale şi lucrare de mântuire a omului.
 • nu comparati biserica cu un fastfood. au obiecte de activitate diferite deci si profit diferit. apoi, cei ce beneficiaza de serviciile prestate nu se suprapun intru totul, deci segmente diferite.
  sunt beneficiari ai serviciilor oferite de biserica care nu calca in mac asa cum sunt si cei care sunt obisnuiti ai mac-ului si nu apeleaza la serviciile bisericii. evident sunt si cei ce se suprapun.
  daca privim din punct de vedere economic biserica, este un jucator pe piata care are facilitati.
 • fara religie, omenirea ar fi un haos. poate nici macar nu ar mai exista… ca exista un fenomen ciudat in randul preotilor, acela de inavutire, este un lucru absolut adevarat… dar nu se poate generaliza, nu sunt toti asa. cine este curios pot sa-i dau „n ” exemple de preoti adevarati. Se invart bani, e adevarat, dar pana la urma trebuie si ei sa traiasca din ceva… si unde mai pui ca in Germania, pe fluturasul de salar, la toti nemtii, in functie de religie, li se retine obligatoriu contributia…. [Pardon, doar la cei care declară apartenența la un cult.] la noi in schimb da fiecare, cat il tine, cat poate… [Din nou pardon: la noi ia de la toți, indiferent că vor sau nu.] Nu huliti religia pentru ca oamenii care sunt pusi sa o slujeasca mai gresesc, doar oameni sunt si ei…. si pana la la urma vorba veche e mai actuala ca niciodata: NU FA CUM FACE POPA, FA CUM ZICE EL!!!
Reclame
Acest articol a fost publicat în Butthurt și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s