La creștini îi stă în gât o pagină satirică pe Facebook

Creștinii noștri nu s-a obișnuit încă cu ideea că libertatea de exprimare include libertatea de  a satiriza ideile altora – mai ales când acestea sunt disjuncte de realitate. Un oarecare (care, spre rușinea sistemului educațional român, pare să fie profesor universitar) se agită pe Facebook pentru a bloca sau șterge o pagină care, vezi doamne, face mișto de personajul imaginar cel mai apropiat suflețelului lui:

Dacă o găsiţi ofensatoare, vă rog să daţi report page paginii următoare https://www.facebook.com/iIisusHristos În dreapta butonului Message (care apara sus-dreapta pe pagină) există o săgeată care te trimite la Report Page.

Și, bineînțeles, alții îi țin isonul:

  • Am raportat-o!  Groaznic…dizgratios si idiotic!!
  •  analfabeti si mistocari mioritici! Tipic, din nefericire, pt noi…
  • nu stiu cata rabdare mai poate avea Dumnezeu cu toti….
  • categoric, merita raport!
  • ufffffff, fara suparare[,] dar cred ca oamenii sunt bolnavi mental [Râde ciob de oală spartă.]
  • cred ca este vorba de satanisti,nu?
  • sufera de schizofrenia [… zise adultul cel cu prieteni imaginari.]
  • raportat…si pacat ca inca mai exista pe facebook  Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac!
  • socant si dizgratios!! chiar nu-mi inchipui de ce e pe fb…
  •  it’s just sick and plain stupid
  • Nu pot sa cred !!!! Ce au in inima aceste persoane?? Doar blasfemie !!!
  • avand in vedere ca FB a ajuns la mai mult de 1miliard de user/pagini, slabe sanse sa dispara vreodata oribilitatile de pe acest site. oricum, nu sunt necesare multe report-uri. o sa dispara in curand, dar nu va fi banat (deci va putea creea pagina inapoi). ce e mai ciudat e ca pagina respectiva are aproape 5000 de likes… incredibil!
  • [T]u ai sta bine mersi când numele tatălui tău sau al mamei tale ar fi batjocorit? Şi mai mult, multi alţii s-ar alătura acelei persoane? Aşa e şi în cazul nostru. Numele Tatălui nostru, Dumnezeu, e batjocorit. E o reacţie normală, care se cere, mă gândesc. Oricum ce facem noi e ca şi cum nişte furnici ar contesta insultele altor furnici cu privire la cel care le-a făcut. Adevărul rămâne tot acelaş. Dar reacţia nostră e una de respect şi cel puţin de bun simţ. Dar mă opresc aici pentru că nu îmi place să fac filozofie pe facebook şi în cazul acesta nici nu e nevoie.
   Cu respect.
  • Pagina este ofensatoare, într-adevăr. Nu e nimic amuzant în asocierea Mântuitorului cu „datul de băut”. [Sugerăm și „raportarea” Bibliei atunci. Doar acolo scrie negru pe alb că „Mântuitorul” a dat de băut în cel puțin o ocazie – nunta unde și-a pus în valoare talentele de scamator substituind niscai vase cu apă cu altele pline-ochi de vin.]
  • Multumim pentru atragerea atentiei. Pe cei care sunt deranjati de faptul ca practicantii crestini se simt ofensati si reactioneaza, ii rugam sa ne tolereze asa cum suntem… [Oh, the irony!] ca asa e corect politic, iar dreptul la expresie nu este egal cu dreptul la blasfemie/batjocorire a valorilor religioase ale cuiva..
  • Toti cei „ om decent, rational si moral” dar care nu observa cat de sub-umana este batjocorirea valorilor religioase ale altora (fie ei primitivi cum observa un baietel neprimitiv p[-]aci mai sus), imi provoaca senzatii dureroase in „splagchna”.
  • Nu inteleg de ce se invoca libertatea, aici. Una dintre conditiile libertatii democratice este respectul, indeosebi respectul legat de credinta si valorile celui de langa tine. Cand acestea sunt atinse, intervine aspectul penal (se aduce atingere integritatii celuilalt, cu atat mai mult cu cat e vorba de valorile spirituale, morale etc.). [Tovarășe, una e atingerea integrității celuilalt, alta atingerea integrității unor personaje imaginare.] Pagina intra in zona penalului, avand in vedere ca statul roman se declara format din crestini, prin excelenta. [Nu zău? Constituția României, art. 4, alin. (2): „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.” Legea cultelor nr. 489/2006, art. 9 alin (1): „În Romania nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee.”]
  • Sunt un neinițiat în chestiunile legale, recunosc. Nu am studii în domeniu. Pagina respectivă mă ofensează, nu pentru că mă contrazice, ci pentru că își bate joc de valorile în care cred. Aici e o diferență subtilă care poate fi speculată. Cu alte cuvinte, ceea ce face persoana respectivă nu are legătură cu un contraargument, adus riguros și cu bun simț, ci cu o bălăcăreală de cea mai joasă speță, cu o aruncare în fața creștinilor cu rahat. Este o insultă. Am verificat acum. Demnitatea nu mai este apărată în statul român prin codul penal. În fine, nu are importanță. Eu văd în apărătorii unui insultător (și încă la ce nivel) niște insultători, la rândul lor. Să vă fie de bine! P.S. O întrebare: sărbătoriți Crăciunul? Și, dacă da, permiteți-mi să vă întreb: DE CE?
Reclame
Acest articol a fost publicat în Cenzură, Elucubrații și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la La creștini îi stă în gât o pagină satirică pe Facebook

 1. OvertEnemy zice:

  prostia unora nu inceteaza sa ma uimeasca

 2. stefania zice:

  din nou gresesti, Iisus Hristos este persoana istorica, nu imaginara. Ori nu stiai asta, ori pretinzi ca in numele libertatii aleia poti satiriza, dar e simplu. Uite reversul, in numele libertatii asteia, sa ne interesam de mama ta. Sa vedem ce aflam, sau de tine sau de alte rubedenii, si sa iti facem un profil psihologic, din care o sa reiese clar ca esti o maimuta, tu sau mama ta. Bineinteles ca nu trebuie sa te superi, altminteri esti papa-lapte, nu uita ce pretinzi tu mai sus, libertatea, bla bla.
  Evident nu o sa pierd timpul facand asta,
  dar ceva de genul asta faci tu… si se pare ca sunt multi carora le place.

  • Cucoană Ștefania, dacă nu vezi nicio diferență între libertatea de expresie cu privire la un personaj – real sau imaginar – care-i de presupus să fi trăit acum câteva mii de ani și, respectiv, stalking și calomnie, ai un defect major la pricepător.

   Și o mică nelămurire: cine sunt acești „noi” în numele cărora vorbești? Mă îndoiesc să fie pluralul academic sau regal, deci de cine vorbești? Vreo trupă pravoslavnică de intervenție nu cred să fie. Ce rămâne, „noi = creștinii în general”? În cazul ăsta am o veste proastă pentru tine: au descoperit deja alții focul, roata și apa caldă. „Voi” tot faceți chestia asta – denigrarea cui nu joacă după cum cântă popa – de secole întregi.

   Și apropo, vezi că ai început pe picior greșit cu aflarea de informații. Deja, doar citidu-ți comentariul, știu eu mai multe despre tine decât ai putea tu vreodată să afli despre mine. Have a nice day!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s